
WHICH WAY? 
ORDINATION OF WOMEN 



The Way of 
Radical Liberalism 

On May 13, 1964, the 104th General Assem­
bly enacted the following Amendment to the 
Book of Church Order, Section 9-2 (adding this 
sentence): "Both men and women shall be eligi­
ble to hold Church offices." (Minutes, 1964, 
p. 110) 

In 1972, the 112th General Assembly adopted 
a recommendation from the Board of Women's 
Work which gives to presbyteries which do not 
elect women Ruling Elders as Commissioners 
to the General Assembly, the right to elect a 
woman as an additional delegate to the 1973 
or 1974 Assemblies, and gives to such woman 
delegates the privileges of the floor, though 
without vote. (Minutes, 1972, pp. 167-168) 

At least fifteen women have been ordained 
to the Gospel ministry, approximately 700 PCUS 
Ruling Elders are women, and 1000 Deacons 
are women. 

The 112th General Assembly called on all 
presbyteries to send women Commissioners to 
subsequent Assemblies so as to increase the ra­
tio of women to at least 1/3. 

The same Assembly urged all sessions "to 
elect women as church officers in proportion to 
their percentage of church membership." (Min­
utes, 1972, p. 179) 

The "Vay of 
Historic Presbyterianism 

Though Bible-believing Christians acknowl­
edge with thanksgiving the splendid service ren­
dered by women to Christ and His Church, we 
must be bound always to the Scriptures in all 
matters of faith and life. Christ governs His 
Church, by His Spirit and Word, through El­
ders elected by the people. The Church's guide 
in all things is the Bible. Our first question, 
when confronted by any proposed form of 
church government, must be, "Is it Scriptural?" 

Presbyterians believe that the ordination of 
women to offices in the Church is unscriptural, 
because: 

1) There is no New Testament example of 
the ordination of women. 

(2) In every Apostolic reference to the of­
fice of Elder, the masculine form is used; never 
is the feminine gender used. 

3) The Biblical material dealing with ordi­
nation includes specific instructions to ordain 
men (I Tim. 3:1-7; 3:8-12; Titus 1:5-6). 

4) Paul specifically states that women are 
not to rule over men. In I Tim. 2:8ff., we are 
told that wherever Christians worship, the men 
are to conduct the worship. Women are not to 
"teach" . . . that is, women are not to be given 
authority in the Church in matters of doctrine 
and interpretation. Women are not to exercise 
dominion over men in the sphere of doctrinal 
disputes. Where authoritative pronouncements 
are to be made, women are to keep silence. 

Paul does not base this teaching on the posi­
tion of women in the society of his day, but 
upon the very order of creation - a principle of 
universal and abiding application. 

5) Though women are not to exercise or­
dained authority in the Church, it is still their 
privilege to teach women and children (II Tim. 
1:5; 3:14-15; Tit. 2:3-4). 

6) In Covenant Theology the government of 
God's people was always by God through men. 

To be strictly Scriptural, only men may be 
ordained to office in the Church. 
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